Zmení sa riešenie priestupkov mestskou políciou

04.02.2013 Prešov

Mestskí policajti budú pri riešení priestupkov pristupovať ku priestupcovi individuálne a budú prešetrovať či priestupok spáchal opakovane. Ak sa to potvrdí, môžu mu uložiť vyššiu pokutu.

Náčelník Mestskej polície v Prešove Ján Andrejko vydal usmernenie, podľa ktorého budú policajti pri riešení priestupku pristupovať ku priestupcovi individuálne a budú prešetrovať či priestupok spáchal opakovane. Ak sa to potvrdí, môžu mu uložiť vyššiu pokutu. V blokovom konaní je možné uložiť pokutu do 33 eur, v rozkaznom konaní do 250 eur. Za viac priestupkov je možné uložiť sankciu podľa ustanovenia vzťahujúceho sa na priestupok najprísnejšie postihnuteľný, zákaz činnosti možno uložiť, ak ho možno uložiť za niektorý z týchto spáchaných priestupkov.
„Naši policajti budú mať prístup aj do celoslovenskej evidencie priestupkov a môžu si jednotlivého priestupcu nájsť v tejto evidencii. Ak sa tam dotyčný človek nachádza, môžu mu udeliť aj vyššiu pokutu vzhľadom k tomu, že spáchal nejaký priestupok opakovane. Nebude sa to vzťahovať len na priestupky v našom meste, ale na celom Slovensku, “ povedal na margo nového usmernenia náčelník Mestskej polície v Prešove, Ján Andrejko.
Zmena usmernením sa deje najmä preto, že občania sa doteraz častokrát spoliehali na to, že pri prichytení mestskom políciou sa jednoducho „vyhovoria“ a dostanú len napomenutie. Policajti si však nemôžu pamätať všetkých, ktorých napomenuli, preto dochádzalo k tomu, že najväčší priestupcovia neboli nikdy potrestaní.
Nové usmernenie náčelníka MsP si môžete prečítať na: http://www.presov.sk/portal/?c=12&id=19786

Jana Jurčišinová, Mgr.
 

Vyberte región